Het nieuwe energielabel

Vanaf 1 maart 2021 hebben huishoudelijke toestellen een nieuw en overzichtelijker energielabel. Dit geldt voor de volgende toestellen: 

  • Koel- en vriesapparatuur 
  • Televisies 
  • Vaatwassers  
  • Wasmachines 
  • Was-droogcombinaties


Een uitzondering hierop zijn bovenstaande toestellen die uitlopend zijn. 


Wat is er anders? 


Indeling 

De indeling van de bekende gekleurde labels is veranderd zodat u in de winkel en online sneller kunt zien wat het energieverbruik is.


Pictogrammen 

Bepaalde pictogrammen zijn verdwenen en andere zijn toegevoegd. Afhankelijk van het toestel zijn er bijvoorbeeld pictogrammen met informatie over het waterverbruik of geluidsniveau bijgekomen.


Zuinigheidsschaal 

De Europese Commissie heeft een nieuwe zuinigheidsschaal van A tot en met G vastgesteld. De huidige en vaak verwarrende categorieën A+, A++ en A+++ komen te vervallen.


QR-code 

Een nieuw element van het energielabel is de QR-code. Bent u geïnteresseerd in een toestel en wilt u meer informatie over het energieverbruik? Scan de code met uw smartphone.   


Waarden 

De waarden op het energielabel kunnen verschillen door de nieuwe berekenmethode.


Is er overeenstemming tussen het oude label en het nieuwe label? 

Nee, er is geen directe overeenkomst omdat de formules, parameters en waarde-intervallen die de bepaling van de nieuwe schaalclassificatie mogelijk maken, verschillen van degene die worden gebruikt om de classificatie in het bestaande label te berekenen.


Dit betekent dat een toestel dat nu een A+++ classificatie heeft, kan worden heringedeeld in bijvoorbeeld een C klasse en een ander toestel kan worden heringedeeld in een D klasse. Dit kan zelfs wanneer dit binnen dezelfde productcategorie is.  


De herschaling van energieklassen betekent niet dat uw toestel daardoor minder zuinig is in energieverbruik. 


Meer informatie

Was dit antwoord nuttig? Ja Nee

Feedback versturen
Het spijt ons dat we u niet hebben kunnen helpen. Als u feedback geeft, kunnen we het artikel verbeteren.