Een kookplaat wordt vaak afgewerkt met glas. Denk aan een inductie-, gas, of keramische kookplaat. Het is belangrijk om uw kookplaat dagelijks schoon te maken, zodat deze zo lang mogelijk mooi blijft en goed werkt.
Bekijk deze video met tips over het schoonmaken van uw kookplaat.
Voordat u verder gaat
- Lees vóór gebruik altijd de gebruiksaanwijzing van het schoonmaak- of onderhoudsmiddel.
- Zorg dat speciale middelen alleen in aanraking komen met het materiaal waarvoor ze zijn bedoeld. Zo beschadigt u geen andere materialen.
- Activeer het kinderslot voordat u de kookplaat schoonmaakt.
- Raak het hete oppervlak niet rechtstreeks aan, de kookplaat kan nog zeer heet zijn na het koken.
Hoe verwijdert u kleine vlekken of kalk op het glas?
Dagelijkse reiniging:
- Maak een warm sopje met een milde ontvetter zoals afwasmiddel of allesreiniger.
- Veeg met een schone microvezeldoek de glasplaat schoon.
- Neem de kookplaat af met een droge microvezeldoek of keukenpapier voor een streeploos resultaat.
- Gebruikt u een middel die een extra beschermlaag biedt? Boen deze goed uit voor een streeploos resultaat.
Hoe verwijdert u hardnekkige vlekken op het glas?
Dit hangt af van het soort vlek:
- Waterkringen en kalkresten: gebruik schoonmaakazijn en een krasvrije spons (dit staat op de verpakking).
- Vlekken die plakken: gebruik een schoonmaakmiddel met chloor en een krasvrije spons (dit staat op de verpakking) of microvezeldoek.
- Lijkt het of er kleine scheurtjes in uw kookplaat zitten? Dit is meestal kalk. Verwijder dit met schoonmaakazijn of een schoonmaakmiddel dat speciaal voor uw inductie-, gas- of keramische kookplaat is.
- Overgekookte voedselresten, gesmolten kunststof of suiker: verwijder deze vlekken direct van de kookplaat. Gesmolten kunststof en suiker kunnen het glazen oppervlak permanent beschadigen.
- Verwijder dit direct van de kookplaat met een glasschraper voor uw toestel, zelfs als de kookplaat nog heet is. Gebruik ovenwanten om brandwonden te voorkomen. Een glasschraper is verkrijgbaar bij huishoudwinkels.
- Houd de schraper onder de juiste hoek vast (45° tot 60° ten opzichte van het glasoppervlak). Voorkom krassen en druk de schraper niet loodrecht op het glas en schraap niet met de punt van de schraper. Zorg ervoor dat de kunststof handgreep niet in contact komt met een hete kookzone.
- Druk de schraper voorzichtig tegen het glas en schuif de schraper over het oppervlak om het vuil te verwijderen.
Lukt het niet met de glasschraper? Gebruik een poetssteen speciaal voor uw inductie-, gas- of keramische kookplaat. Deze koopt u in huishoudwinkels of online.
Herhaal na het verwijderen van de hardnekkig vlekken, de stappen voor dagelijkse reiniging.
Wat raden wij af voor het schoonmaken van glas?
Gebruikt u verkeerde middelen op het glas, dan zorgt dit voor krassen of strepen op de glasplaat:
- Gebruik geen bijtende en schurende middelen.
- Gebruik geen scherpe schoonmaakartikelen, zoals staalwol of een schuurspons.
Tips
- Controleer voor het gebruik van de kookplaat of de bodem van de pan en de kookzone schoon en droog zijn.
- Til de pannen op en schuif ze niet over de plaat om krassen op het oppervlak te voorkomen.
- Schil geen groente boven de plaat om te voorkomen dat achtergebleven zandkorrels krassen op het oppervlak veroorzaken.