Hoe los je dit probleem op?
Controleer het zoutgehalte
Sluit het zoutreservoir en controleer of er los zout in de vaatwasser ligt. Verwijder eventueel het losse zout. Lukt dit niet? Draai een spoelprogramma in een lege vaatwasser.
Controleer je bestek
Leg het betere bestek niet bij het goedkope bestek. Goedkoper materiaal roest sneller. De vaatwasser verspreidt de roest naar de rest van de vaat of de vaatwasser zelf.
Controleer de plastic coating van de korven
De plastic coating van de boven- en onderkorf verslijten of beschadigen door ouderdom. Het onderliggende metaal wordt zichtbaar en gaat roesten. Bestel een nieuwe boven- of onderkorf als deze is beschadigd.
Controleer de waterkwaliteit
Neem contact op met je waterleverancier om de waterleiding te controleren. Oude of beschadigde waterleidingen geven roestvorming in de vaatwasser.
Hoe nu verder?
Iedere vaatwasser maakt geluid tijdens het gebruik. Oudere machines zullen wat meer geluid maken dan de nieuwste machines.
Bekijk de video:
In deze video leggen we uit welke geluiden normaal zijn en hoe je zelf afwijkende geluiden kunt oplossen.
Normale geluiden van een vaatwasser
Als je één van de volgende geluiden hoort als je vaatwasser draait, dan is dat een normale eigenschap van de vaatwasser.
1. Zoemende geluiden
Je kunt tijdens het afpompen van water en het draaien van de drogerventilator een zoemend geluid horen.
2. Klikkende geluiden
Het geluid van het openen van het zeepbakje of het toevoegen van glansspoelmiddel is normaal. Dit maakt een klikkend geluid.
3. Klotsende geluiden
Tijdens het spoelen en afpompen hoor je het water klotsen.
Maakt je vaatwasser een afwijkend geluid?
Hoor je één van de onderstaande geluiden die normaalgesproken niet voorkomen? Neem dan de juiste maatregelen om het zelf op te lossen.
1. Tikkend geluid
Een tikkend geluid wordt vaak veroorzaakt doordat een sproeiarm tegen de vaat botst.
- Bestel hier een nieuwe sproeiarm.
- Maak een afspraak met een technieker.
2. Rammelend geluid
Een rammelend geluid wordt meestal veroorzaakt door een te volle of slordig ingepakte vaatwasser.
3. Ratelend geluid
Als je vaatwasser ratelende geluiden maakt, kan dit worden veroorzaakt door een afgebroken stuk glas of ander los voorwerp in de kuip. Het kan ook in het filter terechtkomen.
LET OP
Losse onderdelen kunnen ook in het filter komen. Je kunt dan het filter eruit halen en schoonmaken.
Zie ook:
- Hoe maak ik het filter van mijn vaatwasser schoon?
- Hoe werkt het anti-slurpkapje
Kom je er niet uit?
Heb je alle mogelijke oplossingen geprobeerd, maar blijft je vaatwasser knarsen, brommen of zoemen? Dan kan er een technisch probleem zijn, zoals een gebroken water-inlaatklep, een versleten motor of pomp. Deze problemen vereisen professionele reparatie.
- Maak een afspraak met een technieker.
Voordat je verder gaat
Een afwasmachine heeft 3 filters: een vlakzeef, een grofzeef en een fijnzeef. Ze vangen verschillende soorten vervuiling op. Het is belangrijk om alle delen schoon te houden. Controleer de filters bij elke wasbeurt op vervuiling.
Zo maak je het filter van de vaatwasser schoon:
Meer informatie
Bekijk hoe je het filter schoonmaakt. De precieze instructies verschillen per vaatwasser. Lees in de Pelgrim handleiding de instructie over het schoonmaken van het filter.
Maak het filter schoon
Maak de sproeiarmen schoon
Maak het rubber van de deur schoon
Na elke wasbeurt blijven er vuilresten achter. Dit hoopt zich op aan de randen van de vaatwasser en in het rubber van de deur. De vaatwasser gaat stinken en het rubber beschadigt. Maak het rubber schoon met een vochtige doek.
Tips om je vaatwasser schoon te houden
Voordat je verder gaat
Vaatwasser inbouwen
Stel het zoutgehalte van je vaatwasser in volgens de Pelgrim handleiding en houd daarbij de waterhardheid in de Duitse schaal (dH) aan. De juiste hoeveelheid zout hangt af van het type vaatwasser en de waterhardheid in jouw regio. Hoe hoger de waterhardheid, hoe meer zout er nodig is.
Als je de eerste keer zout bij gaat vullen giet dan eerst een glas water in het reservoir.
Gaat het lampje 'zout bijvullen' niet uit na het bijvullen? Er kan een zoutkorrel voor de sensor zitten. Je kunt even roeren in het zoutvat. Is het lampje na 2 wasbeurten nog niet uit, neem dan contact op met onze klantenservice dan helpen wij je verder.
3 in 1 vaatwastablet
Gebruik je 3 in 1 vaatwastabletten? Kijk dan op de verpakking van de vaatwastabletten en in de handleiding van je vaatwasser hoeveel zout je moet toevoegen.
3-in-1 vaatwasgel
Gebruik je 3-in-1 vaatwasgel? Deze vaatwasgel bestaat uit afwasmiddel, glansspoelmiddel en filterzout. Afhankelijk van de waterhardheid in je regio, hoef je in de meeste gevallen geen extra filterzout toe te voegen.
Als je geen zout gebruikt maar wel de waterhardheid hebt ingesteld, dan zal de machine een melding blijven dat het zout bijgevuld moet worden.
Deze melding zet je uit door de waterhardheidinstellingen op 0 te zetten.
Let op: de 3-in-1 vaatwasgel is alleen geschikt voor de vaatwasser met een AutoDose reservoir.
Voor het beste resultaat adviseren wij om losse componenten te gebruiken: reinigingsmiddel, glansspoelmiddel en zout. De vaatwasser doseert dan op het juiste moment tijdens het programma de juiste doseringen van de componenten.
Hoe nu verder?
De schoonmaakprestaties van vaatwaspoeder of vaatwastabletten verschillen weinig. Er zijn wel andere verschillen.
Waarom vaatwaspoeder?
Waarom vaatwastabletten?
Voordat je verder gaat
Glansspoelmiddel doseren
Doseer het glansspoelmiddel volgens de Pelgrim handleiding van je toestel. Dit verschilt per type vaatwasser. Verhoog de dosering als het droogresultaat onvoldoende is.
Voor het beste resultaat adviseren wij om losse componenten te gebruiken: reinigingsmiddel, glansspoelmiddel en zout. De vaatwasser doseert dan op het juiste moment tijdens het programma de juiste hoeveelheid van de componenten.
3 in 1 vaatwastablet
Gebruik je 3 in 1 vaatwastabletten? Kijk dan op de verpakking van de vaatwastabletten of en hoeveel glansspoelmiddel je moet toevoegen.
Gebruik je naast de 3 in 1 tabletten geen extra glansspoelmiddel en ben je tevreden met het droogresultaat? Dan kun je afhankelijk van het model vaatwasser de glansspoel indicatie uitschakelen. In de handleiding van je vaatwasser staat of dit mogelijk is en hoe je dit uitschakelt. Staat het niet in de handleiding, dan is het niet mogelijk om de glansspoel indicatie uit te schakelen.
3-in-1 vaatwasgel
Gebruik je ATAG 3-in-1 vaatwasgel? Deze vaatwasgel bestaat uit afwasmiddel, glansspoelmiddel en filterzout. Afhankelijk van de waterhardheid in je regio, hoef je in de meeste gevallen geen extra glansspoelmiddel toe te voegen.
Als je geen glansspoelmiddel gebruikt maar wel de afgifte hebt ingesteld, dan zal de machine of je ConnectLife™ app een melding blijven geven dat het glansspoelmiddel bijgevuld moet worden.
Deze melding zet je uit door de glansspoelafgifte instellingen op 0 te zetten.
Voor het beste resultaat adviseren wij om losse componenten te gebruiken: reinigingsmiddel, glansspoelmiddel en zout. De vaatwasser doseert dan op het juiste moment tijdens het programma de juiste doseringen van de componenten.
Hoe nu verder?
Kun je niet in het instellingenmenu van je vaatwasser komen en heeft je vaatwasser één van de onderstaande modelnummers? In de gedrukte handleiding staat een verkeerde beschrijving van het openen van het instellingenmenu. De digitale handleiding vind je hier en is aangepast met de juiste beschrijving.
Modelnummers:
GVW260L
GVW260XL
GVW261L
GVW261XL
GVW320L
GVW320XL
GVW810L
GVW810XL
GVW820L
GVW820XL
GVW830LS
GVW830XLS
GVW840L
GVW840XL
Hoe open je het instellingenmenu?
Afhankelijk van het display van je vaatwasser open je het instellingenmenu door de volgende toetsen tegelijk in te drukken:
Programmakiezer + Speedwash
Auto programma + Speedwash
Eco programma + Speedwash
Let op: geeft de vaatwasser zelfreiniging aan in het display met de code 'CLn'? Dan kun je niet in het instellingenmenu, draai eerst het zelfreinigingsprogramma. Meer over het zelfreinigingsprogramma vind je in de handleiding.
Sommige vaatwassers geven aan het eind van het programma één of meerdere piepsignalen. Afhankelijk van het type afwasmachine is het mogelijk om dit signaal uit te zetten of zachter te zetten.
Omdat het per vaatwasser verschilt of het kan en welke toetsencombinatie hierbij hoort, adviseren wij je in de handleiding te kijken.
In dit artikel vind je informatie over het gebruik en onderhoud van de AutoDose™ in je vaatwasser.
Voordat je verder gaat
Instellingen
Schoonmaken
Meer informatie
Voor duurzaam/ecologisch gebruik zit er een automatische deuropener-functie op vaatwassers, dit zorgt voor een beter droogresultaat.
Uitzetten kan bij sommige modellen wel, maar alleen als het in de handleiding staat, staat het er niet in dan kun je het dus ook niet uitzetten.
Let wel: zet je de automatische deuropener-functie uit, dan kan het droogresultaat tegenvallen omdat het droogproces er op berekend is dat de deur open gaat.
Zit er een zoute smaak aan je vaat na het wasprogramma? Controleer dan de volgende punten:
Heeft dit het probleem niet opgelost? Maak dan een afspraak met een Pelgrim technieker.
Meer informatie:
Zoek je de handleiding van je vaatwasser? Pak het modelnummer van je vaatwasser erbij en voer het in de zoekbalk in op onze website.
Daar vind je een artikel met verschillende documenten waaronder de gebruiksaanwijzing.
Vanuit milieuoogpunt versturen wij geen papieren handleidingen.
Gefeliciteerd met de aankoop van je ETNA vaatwasser.
Op deze pagina vind je alle informatie over de installatie van je vaatwasser.
Als je niet via de QR code op je vaatwasser geland bent op deze pagina controleer dan goed of de informatie wel passend is bij je model.
Registreer online je apparaat binnen 30 dagen na aankoop, registreren is gratis.
Apparaten registreren
Checklist
Staat de vaatwasser op een stabiele ondergrond?
Als het nodig is om de vaatwasser iets te verhogen gebruik hiervoor dan een stabiele vlonder.
Zijn alle transportbeveiligingen verwijderd?
Zijn de slangen niet geknikt achter de vaatwasser?
Trek bij het in de nis schuiven van de vaatwasser tegelijkertijd de slangen recht in het naastgelegen kastje.
Is de afsluitdop uit de sifon gehaald?
Zeker bij een nieuwe sifon is de kans groot dat hier nog een afsluitdop in zit. Het water kan dan niet afgevoerd worden waardoor de vaatwasser een foutcode zal geven.
Zit de afvoer aansluiting tussen de 30cm en de 90cm hoogte?
De afvoer mag niet lager dan 30cm en niet hoger dan 90cm zijn, gemeten vanaf de onderkant vaatwasser.
Staat de vaatwasser recht in de nis en zijn de pootjes afgesteld?
Komgreep: Voorkom dat de vaatwasser gaat kantelen in de nis.
Vul eventueel de nis aan de achterkant op met een houten blokje.
Indien contramoer aanwezig op de poot: Vergrendel deze dan.
Is de vaatwasser op alle punten vastgezet?
Klemt de opdekdeur niet tussen de naastgelegen kastjes?
Als de opdekdeur klemt zal de automatische deuropening niet werken tijdens het droogproces.
Indien aanwezig: Werkt het Push to Open systeem?
Door het juist afstellen van de vaatwasserdeur creëer je ruimte tussen de vaatwasser en de deur.
Zijn de deurveren links en rechts afgesteld?
Na het monteren van het frontpaneel is de deur zwaarder. Hierdoor kan de vaatwasserdeur open vallen. Stel daarom de veren af zodat de deur blijft hangen in de gewenste stand.
Indien aanwezig: Is de uitblaasmond afgesteld?
De uitblaasmond, ook wel Fandry, moet onder het keukenfront uitkomen.
Indien aanwezig: Is de LED indicatorlens geplaatst?
Zonder deze lens is de vloerprojectie niet zichtbaar.
Loopt de deur niet tegen de plint bij openen?
Als het frontpaneel tegen de plint aankomt tijdens het openen dan moet er een sleuf gezaagd worden in de plint.
Is de vaatwasser gereed voor gebruik?
1. Steek de stekker in het stopcontact.
2. Draai de toevoer kraan open.
3. Start een kort programma.
Installatie met deur op deur montage
Installatie met sleepdeurmontage
Geef hieronder je feedback over deze pagina.
Het is belangrijk om regelmatig de filters van je recirculatiedampkap te vervangen. Dit geldt onder andere voor het (longlife) koolstoffilter. Hoe vaak je dit moet doen, hangt af van het type filter. Bij sommige dampkappen geeft de dampkap zelf aan wanneer het tijd is om een filter te vervangen. Dit is een op tijd gebaseerde instelling. Tijdige reiniging heeft ook te maken met intensiteit van gebruik, bij intensiever gebruik is het raadzaam om de geurfilters eerder te reinigen.
Het advies is om koolstoffilters bij voorkeur met de hand te reinigen. Sommige longlife koolstoffilters kunnen in de vaatwasser en/of in de oven gereinigd worden. Zorg er altijd voor dat de filters vóór terugplaatsen goed droog zijn. Een vochtig filter werkt minder efficiënt. In de tabel hieronder is terug te vinden welke filters er wel geschikt zijn voor de vaatwasser en/of oven.
Wanneer het filter niet in de vaatwasser of oven geregenereerd kan worden, zal er een nieuwe filter geplaatst moeten worden. Op die manier blijft je dampkap de geuren goed reinigen.
(Longlife) Koolstoffilter | Kan WEL in vaatwasser | Kan NIET in vaatwasser | Drogen |
ACC914 | X | ||
ACC917 | X | ||
ACC918 | X | ||
ACC920 | X | ||
ACC921 | X | ||
ACC923 | X | ||
ACC924 | X | ||
ACC926 | X | ||
ACC927 | X | ||
ACC928 | X | 15 min op 100 graden in de oven | |
ACC930 | X | ||
ACC932 | X | ||
ACC933 | X | ||
ACC936 | X | ||
ACC938 | X | ||
ACC2520 | X | ||
ACC5308 | X | ||
ACC5309 | X | ||
HF2003 | X | ||
HF2005 | X | 60 min op 80 graden in de oven | |
HF2006 | X | Dit filter is te reinigen in de oven in 40 minuten op max. 70 graden | |
HF2007 | X | 40 min op 70 graden in de oven | |
HF2012 | X | 60 min op 80 graden in de oven | |
HF2013 | X | 60 min op 100 graden in de oven | |
HF2020 | X | 60 min op 80 graden in de oven |