Vocht tegen dampkap of op de achterwand tijdens koken

De afzuiging filtert geuren en de vetfilters vangen het vet op.
Vocht wordt niet afgezogen of gefilterd. Doordat de warme kookdamp tegen het koude oppervlak van de afzuiging of achterwand slaat, ontstaat er condens.

Vocht tegen de achterwand bij recirculatiedampkap 

Wanneer je een recirculatiedampkap hebt, kan het zijn dat er vocht tegen de achterwand ontstaat. Een van de mogelijke oorzaken van dit probleem is onvoldoende ventilatie in de keuken. Een recirculatiedampkap zorgt voor het opzuigen van (kook)lucht, het filteren hiervan en het terugblazen van de gezuiverde lucht in de keuken. Maar wanneer er onvoldoende ventilatie is, kan de vochtige lucht niet goed worden afgevoerd, wat zorgt voor condensatie op de achterwand van de dampkap.


Hoe los je dit probleem op?
Enkele adviezen voor een optimaal afzuigresultaat:
  • Zet je afzuiging 10 minuten voor je gaat koken aan op een lage stand.
  • Houd tijdens het koken de deksel op de pan.
    Door met de deksel op de pan te koken wordt het vocht opgevangen door de deksel en komt er minder vocht in je keuken. 
  • Kookt het gerecht of heeft het de juiste temperatuur bereikt? Doe een deksel op de pan en zet de kookplaat op een lager niveau zodat het op de juiste temperatuur blijft.  De warmte blijft in de pan. Dit is tijd en energiebesparend. 
  • Gebruik na het koken de naloopstand of Clean Air functie.


Water wordt nooit heter dan 100 graden

Wanneer water een temperatuur van 100 graden Celsius heeft bereikt kookt het. Dit komt omdat het kookpunt van water, waarbij het overgaat van vloeistof naar gas, precies op deze temperatuur ligt. De temperatuur van het water blijft tijdens het koken constant op 100 graden Celsius, zelfs als er meer warmte aan wordt toegevoegd. Dit komt doordat de extra warmte wordt gebruikt om de watermoleculen te laten verdampen, in plaats van de temperatuur te verhogen. Pas wanneer al het water is veranderd in waterdamp, zal de temperatuur van de damp verder kunnen stijgen.
Meer informatie

Was dit antwoord nuttig? Ja Nee

Feedback versturen
Het spijt ons dat we u niet hebben kunnen helpen. Als u feedback geeft, kunnen we het artikel verbeteren.