Ik heb mijn dampkap aanstaan maar ik ruik nog steeds veel geuren

Als je geuren blijft ruiken tijdens en na het koken, zijn er een paar mogelijke stappen die je kunt nemen om dit te verminderen:  


Controleer het koolstoffilter  

Het koolstoffilter in je dampkap kan na verloop van tijd verzadigd raken en zijn effectiviteit verliezen. Controleer in dit geval of het koolstoffilter schoon is en niet verstopt of verzadigd. Als het verzadigd is, reinig of vervang het filter dan.    


Reinig het vetfilter  

Het vetfilter in je afzuigkap kan vetdeeltjes en andere verontreinigingen vasthouden. Deze blijven ook geur afgeven na het koken. Het is belangrijk om het vetfilter met enige regelmaat schoon te maken. Een verstopt vetfilter kan de luchtstroom belemmeren en de efficiëntie van de dampkap verminderen, waardoor geuren niet goed worden afgevoerd. 


Controleer de afzuigcapaciteit  

Zorg ervoor dat de dampkap de juiste afzuigcapaciteit heeft voor de grootte van je keuken of je kookgedrag. Als de dampkap te zwak is, kan het zijn dat het niet voldoende lucht aanzuigt om geuren effectief af te voeren. Overweeg om een krachtigere dampkap te installeren als dat het geval is. 


Kookgedrag aanpassen  

Zelfs wanneer een dampkap goed werkt, kunnen bepaalde sterke geuren van gerechten lastiger volledig verwijderd worden. Probeer je kookgedrag aan te passen zoals bijvoorbeeld: 

  • Kook met deksels op je pannen om de verspreiding van geuren te beperken. 
  • Zet de dampkap ongeveer 10 minuten voor het koken aan zodat de luchtstroom alvast opgang komt.


Laat de dampkap na het koken en eten aanstaan 

Wanneer je niet in de keuken eet maar bijvoorbeeld in de kamer, verspreiden de geuren zich meer door je huis tijdens het eten. Ook vuile vaat na het eten geeft geur af. Zorg dus dat je de dampkap nog een tijdje laat draaien na het koken en eten om de geuren verder te verminderen. 


Naloopstand of clean air functie 

Maak gebruik van de naloopstand of de clean air functie als deze aanwezig is. Na het koken, dus zonder de toevoer van nieuwe geuren, wordt de rest van de lucht in de keuken op deze stand gereinigd. Ook wanneer je een Plasma filter hebt, raden wij aan gebruik te maken van deze standen.  


Centraal ventilatiesysteem 

Mocht je een centraal ventilatiesysteem in je woning hebben, zet deze tijdens en na het koken op de maximale stand, om voldoende je woning te ventileren. Het regelmatig en goed ventileren in de woning is een belangrijk aspect voor een gezond binnenklimaat. 

Was dit antwoord nuttig? Ja Nee

Feedback versturen
Het spijt ons dat we u niet hebben kunnen helpen. Als u feedback geeft, kunnen we het artikel verbeteren.