Een kookplaat wordt vaak afgewerkt met glas. Denk aan een inductie-, gas-, of keramische kookplaat. Het is belangrijk om je kookplaat dagelijks schoon te maken, zodat deze goed blijft werken en zo lang mogelijk mooi blijft.
Deze instructie geldt ook voor kookplaten met matglas of met een structuur. Borstel altijd met de richting van de structuur mee.
Bekijk deze video met tips over het schoonmaken van je kookplaat.
Voordat je verder gaat
Hoe verwijder je kleine vlekken of kalk op het glas?
Dagelijkse reiniging:
Hoe verwijder je hardnekkige vlekken op het glas?
Dit hangt af van het soort vlek:
Lukt het niet met de glasschraper? Gebruik een poetssteen speciaal voor je inductie-, gas- of keramische kookplaat zoals Dr. Beckmann. Deze koop je in huishoudwinkels of online.
Herhaal na het verwijderen van de hardnekkige vlekken, de stappen voor dagelijkse reiniging.
Wat raden wij af voor het schoonmaken van glas?
Gebruik je verkeerde middelen op het glas, dan zorgt dit voor krassen of strepen op de glasplaat:
Tips
Voordat je verder gaat
Inductiekookplaat aansluiten
Mijn inductieplaat heeft een standaard stekker
Mijn inductiekookplaat heeft een afwijkende stekker (perilex)
Let op: het is niet mogelijk om bij een kookplaat met een standaard stekker deze te veranderen naar een perilex stekker.
Meer informatie
Voordat je verder gaat
Welke pannen te gebruiken?
In de Pelgrim handleiding staat welke pannen geschikt zijn voor jouw inductiekookplaat. Gebruik pannen met een dikke, vlakke bodem zoals:
Je eigen pannen gebruiken
Gebruik je eigen pannen niet als:
Meer informatie
Waarom reageren mijn pannen niet of niet goed op de inductiekookplaat?
Ben je pas overgestapt naar koken op inductie en twijfel je over het functioneren van de kookplaat? Lees dan onderstaande tips om de werking beter te begrijpen:
Meer informatie
Reinig het vetfilter eenmaal per maand of wanneer het systeem aangeeft dat het filter verzadigd is. Dit zorgt ervoor dat de afzuigunit goed blijft werken en voorkomt ophoping van vet.
Per afzuigunit kan de manier van reinigen verschillen. Raadpleeg je handleiding voor de juiste schoonmaaktips van bijvoorbeeld een inductiekookplaat met een glazen afdekplaat, RVS afzuigklep of een gietijzeren rooster.
Heb je het filter schoongemaakt? Reset dan het geheugen.
Meer informatie
Het inbouwen van een Pelgrim kookplaat kan op twee manieren gedaan worden. Deze kan namelijk als het ware op het aanrechtblad liggen, maar deze kan ook vlak ingebouwd worden. In de specificaties van de kookplaat staat of vlak inbouwen mogelijk is. Bijvoorbeeld:
Bijzonderheden
- opbouw of vlak inbouwbaar mogelijk
Als in de specificaties van de kookplaat niet staat dat vlak inbouwbaar mogelijk is, dan is de kookplaat dus niet geschikt om vlak in te bouwen. Ook wanneer hier staat dat de kookplaat een profiellijst, sierlijst of een facet rand afwerking heeft, dan is deze niet vlak in te bouwen.
Het verschil is ook te zien in de handleiding:
Opbouw – dit betekent dat de kookplaat op het aanrecht ligt.
Vlak inbouw – dit betekent dat de kookplaat in het blad verwerkt wordt.
Als je zoekt naar of de kookplaat “in blad” of “vlak” is, ga dan naar de technische specificaties van de kookplaat op de website van Pelgrim. Onder installatie zoek je naar montage wijzer. Hierachter staat vermeld of de kookplaat “in blad” of “vlak” in te bouwen is.
Je kunt ook bij de technische specificaties zoeken in de zoekbalk naar “montage wijzer”. Dan komt vanzelf naar boven of het “in blad” of “vlak” is.
Mocht het hier ook niet staan. Dan kun je altijd nog in het installatie voorschrift kijken.
Dit heeft te maken met het totale vermogen van de kookplaat, de ingestelde waarde van de vermogensbegrenzer en de maximale aansluitwaarde.
Om de maximale aansluitwaarde niet te overschrijden, verdeelt de kookplaat het beschikbare vermogen automatisch over de ingeschakelde kookzones.
Wil je een kookzone hoger zetten maar lukt dat niet, dan is het maximale vermogen bereikt. Verlaag eerst een andere kookzone voordat je de gewenste kookzone hoger zet.
Had je kookplaat eerst een hoger vermogen? Na een stroomstoring gaat de kookplaat terug naar de fabrieksinstellingen. Raadpleeg de handleiding van je kookplaat of bekijk deze video om de vermogensbegrenzer opnieuw in te stellen. Dit verschilt per type kookplaat.
In dit artikel vind je uitleg over het (de)activeren van de demostand voor verschillende modellen.
Energiezuinige keukenapparatuur is populairder dan ooit. Dit is niet voor niks, want het is goed voor het milieu en de portemonnee. Wil je de tips graag downloaden of printen? Onderaan in de bijlage vind je de leaflet. Hier een aantal tips voor energiebesparing in de keuken:
Kies voor energiezuinige apparaten
Wanneer je energie wil besparen in de keuken is het belangrijk om te kijken naar hoe zuinig de apparaten in je keuken zijn. Dit kan je zien aan de kleur van het energielabel, waarbij een groen en donkergroen label het meest energiezuinig zijn. Vaatwassers zijn energiezuinig vanaf energielabel C of hoger en koelkasten vanaf energielabel E. Niet alleen het ‘juiste’ energielabel zorgt voor energiebesparing, ook het efficiënt gebruik van het toestel zelf is hier belangrijk bij. Zo bespaar je bijvoorbeeld veel energie door het juiste programma te kiezen.
Meer informatie over energielabels:
Kies voor energiezuinige apparaten
Wanneer je wil besparen op energieverbruik in de keuken is het belangrijk om te kijken naar hoe zuinig de apparaten in je keuken zijn. Dit kan je zien aan de kleur van het energielabel, waarbij een groen en dondergroen label het meest energiezuinig zijn. Vaatwassers zijn energiezuinig vanaf energielabel C of hoger en koelkasten vanaf energielabel E. Niet alleen het ‘juiste’ energielabel zorgt voor energiebesparing, ook het efficiënt gebruik van het toestel zelf is hier belangrijk bij. Zo bespaar je bijvoorbeeld veel energie door het juiste programma te kiezen.
Kies de juiste pan en kookplaat
Een kleinere oppervlakte zorgt voor minder warmteverlies. Kies dus voor een pan die qua grootte past bij de hoeveelheid die je kookt. Kies ook de juiste kookpit om de pan op te zetten. Wanneer je een kleine pan op een grote pit zet gaat er veel hitte verloren en bij een grote pan op een kleine pit is er meer energie nodig om alles op temperatuur te brengen.
Deksel op de pan bij koken
Een andere manier van duurzaam koken in de keuken is door te koken op een lage stand met de deksel op de pan. Hierdoor verdamp je minder water en verbruik je 2 tot 3 keer minder energie. Daarbij blijft het vocht in de pan en gaat het dus niet condenseren tegen de achterwand/dampkap.
Meer informatie:
Voedsel (restjes) af laten koelen voordat je dit in de koelkast zet
Wanneer je eten wat nog niet volledig is afgekoeld in de koelkast zet, stijgt de temperatuur in de koelkast. De koelkast moet dan harder werken om op temperatuur te blijven.
Rubbers van koelkast regelmatig nakijken en vervangen als ze kapot zijn
Wanneer je eten dat nog niet volledig is afgekoeld in de koelkast zet, stijgt de temperatuur in de koelkast. Hierdoor gaat de kwaliteit van de andere producten in de koelkast achteruit en kunnen er ook veel bacteriën ontstaan.
Wanneer het deurrubber in de koelkast in slechte staat of kapot is, kan dit zorgen voor ijsvorming in de koelkast. Dit leidt ertoe dat er onnodige energie wordt verbruikt en voedsel eerder bederft. Controleer het deurrubber regelmatig, maak het schoon en vervang indien nodig.
Eco stand gebruiken (oven / vaatwasser)
Door gebruik te maken van de eco-stand op de keukenapparatuur kan je flink besparen op je energiekosten. Zo verbruikt de eco-stand op de vaatwasser gemiddeld 25% minder water en 30% minder energie. Tegenwoordig hebben veel moderne ovens ook een eco-functie. Hierbij worden er verschillende warmte-elementen en standen gecombineerd. Deze functie wordt met name gebruikt voor kleinere gerechten.
Niet te veel water gebruiken als je kookt
Een energiezuinige kooktechniek is minder water gebruiken tijdens het koken. Hoe minder water je gebruikt, hoe eerder het water kookt. Dit zorgt dus voor minder energieverbruik. Om nog extra energie te besparen kan het vuur ook lager gezet worden wanneer het water kookt zodat het net blijft koken (borrelen). Bekijk deze video voor tips over zuinig koken.
Koken op lage standen
Koken op een lage stand waarbij het water zachtjes borrelt zorgt voor minder condens in de keuken en voor een lagere energierekening.
Schoonmaken van de dampkap
Het is belangrijk om eens in de zoveel tijd het filter in de dampkap schoon te maken. Als er veel vet en stof in het filter zit, moet de dampkap namelijk harder werken en dat kost meer energie. Een dampkap met schoonmaakindicatie geeft aan wanneer je het filter moet schoonmaken.
Bevroren eten in de koelkast
Laat bevroren levensmiddelen ontdooien in de koelkast in plaats van bijvoorbeeld de ontdooistand van de oven of microgolf te gebruiken. De kou afkomstig van bevroren etenswaren helpt de koelkast op temperatuur te blijven wat u ook weer energie bespaart.
Bij het installeren van je inductiekookplaat en inductiefornuis komt heel wat kijken. Het kan zijn dat er een speciale aansluiting in de meterkast moet komen en dat je een speciaal stopcontact nodig hebt. Het is namelijk zo dat een aansluiting bestaat uit kabels die de meterkast verbindt met het elektriciteitsnet. De grootte van deze aansluiting bepaalt hoeveel stroom door de aansluiting kan.
Voordat je je nieuwe toestel aansluit op het net, is het belangrijk dat je bepaalt of je een ‘normaal’ stopcontact of een 5-polige Perilex stopcontact hebt.
In de video hieronder wordt toegelicht wat het verschil is tussen 1,2 of 3 fasen.
Wat is een aansluitwaarde?
Bij elektriciteit wordt de zwaarte van de aansluiting 'aansluitwaarde' genoemd, deze wordt aangeduid in W(att). De aansluitwaarde geeft aan hoeveel stroom het toestel per uur verbruikt. De aansluitwaarde van je toestel kan je op meerdere plekken vinden:
De maximaal toegelaten stroomsterkte wordt begrensd door zekeringen (groepen) in de meterkast met een maximale doorlaatwaarde, uitgedrukt in A(mpère). De maximale doorlaatwaarde bedraagt 16A. De maximale aansluitwaarde voor één groep bedraagt 3680W (Formule: 230voltx16amp=3680watt).
Dus voor alle aansluitwaardes geldt:
Het verschil tussen 1,2 en 3 fasen
1 fase stroom
Bij fase 1 stroom is er sprake van een standaard stopcontact met twee openingen. De stroom wordt bij deze fase over de hele kookplaat verdeeld als één zone.
2 fasen stroom (Perilex stopcontact)
Bij fase 2 stroom is er sprake van een 5-polige Perilex stekker. De stroom wordt bij deze fase verdeeld over twee zones. Dit betekent dat er meer vermogen per zone is dan bij een 1-fase aansluiting.
3 fasen stroom (Perilex stopcontact)
Bij fase 3 stroom is er sprake van een Perilex stekker. De stroom wordt over drie zones verdeeld. Dit betekent dat er meer vermogen per zone is, dan bij een 2 fasen aansluiting. Dit wordt ook wel krachtstroom genoemd.
Bij het aansluiten van een 2 of 3 fasen adviseren wij om dit te laten doen door een erkende installateur. De stekker, binnenkant van de stekker en het stopcontact zien er namelijk hetzelfde uit. Soms is er ook een aanpassing in de meterkast nodig. Bij 3 fasen (krachtstroom) staat er 400 volt op de draden. Laat een erkende installateur voor het aansluiten van de kookplaat of het fornuis het stopcontact doormeten om erachter te komen hoe de draden in het stopcontact zijn aangesloten. Bij een verkeerde aansluiting kan er kortsluiting ontstaan, en werkt het toestel niet.
Zoek je de handleiding van je kookplaat? Pak het modelnummer van je kookplaat erbij en voer het in de zoekbalk in op onze website.
Daar vind je een artikel met verschillende documenten waaronder de gebruiksaanwijzing.
Vanuit milieuoogpunt versturen wij geen papieren handleidingen.