De inductiestromen veroorzaken trillingen in de panbodem. Soms veroorzaakt door vocht tussen de pan en de bodem. Je hoort dit bijvoorbeeld aan een brommend of hoog zoemend geluid of een hoge pieptoon. Dit is de normale werking van de kookplaat. Het geluid verdwijnt als je de pan van de kookzone haalt.
Hoe nu verder?
Probeer andere pannen van bijvoorbeeld gietijzer of aluminium die geschikt zijn voor inductie.
Aluminium pannen
Aluminium pannen maken minder geluid en ze zijn lager in prijs. Bij deze pannen hangt het vermogen sterk af van de diameter van de panbodem en de kookzone.
Gietijzeren pannen
Pannen van gietijzer zorgen voor een gelijkmatige warmteverdeling en maken geen tot weinig geluid. Deze pannen zijn hoger in prijs.
Meer informatie
Is je toestel nieuw en ontstaat de kortsluiting bij het eerste gebruik? Dan is de aansluiting fout, neem contact op met de installateur om de aansluiting te controleren.
Één van de oorzaken kan een dubbele aardlekschakelaar op de kookgroep in de meterkast zijn. Dit is te herkennen aan meerdere (oranje) Testknopjes op de kookgroep zoals in onderstaande afbeeldingen. Dit is van toepassing op apparaten die op meerdere fasen aangesloten zijn zoals een kookplaat of fornuis.
Gebruik je het toestel al langere tijd, dan heeft het toestel een technisch probleem.
Controleer het volgende:
Hoe los je dit probleem op?
Maak een afspraak met een Pelgrim technieker en omschrijf wat je hebt gecontroleerd.
Meer informatie
Inductiekookplaten maken de volgende geluiden tijdens het koken:
Kookplaten maken ook nog wat geluid als je de kookplaat niet gebruikt, bijvoorbeeld:
Hoor je één van deze geluiden? Dan werkt je kookplaat goed, hoor je een ander geluid? Neem dan contact op met onze klantenservice.
Veel inductiekookplaten hebben de eigenschap dat de kookplaat niet constant verwarmt. Dit is de normale werking van het toestel en geen storing in je kookplaat.
Ervaar je het aan- en uitgaan bij het gebruik van één kookzone? Dan herken je dat aan de volgende kenmerken:
Ervaar je het tijdens het gebruik van twee of drie kookzones? Dat is het pendelen of pulseren van het vermogen tussen de kookzones. Het pendelen voorkomt overbelasting op een fase.
Hoe nu verder?
Wanneer er een besteklade onder een inductiekookplaat geplaatst is, moet er voldoende ventilatieruimte tussen de kookplaat en de besteklade zitten. Wij leggen je uit waarom. Het is niet erg als de besteklade onder de inductiekookplaat iets opwarmt. Zorg wel altijd voor voldoende ventilatieruimte onder de kookplaat. Bij te weinig ventilatieruimte raakt de kookplaat oververhit en valt uit. Daarnaast kan ook het bestek heet worden.
Let erop dat je:
Ventilatie onder kookplaat
Het is belangrijk dat de warme lucht kan doorstromen onder de kookplaat, zoals te zien is in de afbeelding hieronder. Doordat koude lucht achter de kast doorstroomt, koelt dit de warme lucht onder de warme kookplaat af. Door een kleine ruimte aan de voorkant van jouw besteklade open te laten kan de warme lucht ontsnappen. Zorg altijd voor een kier boven de besteklade.
Maak voldoende ventilatieruimte volgens de Pelgrim handleiding. Wil of kun je dit niet zelf, neem dan contact op met je installateur.
Voordat je verder gaat
Hoe los je dit probleem op?
Lees in de Pelgrim handleiding of het document Foutcodes van je toestel wat de foutcode betekent. Vul je foutcode en modelnummer in de zoekbalk in en vindt de storing in de kennisbank.
Staat de code niet in de handleiding of bij de documentatie of kun je het zelf niet oplossen? Maak dan een afspraak met een Pelgrim technieker.
Goed om te weten
Hoe los je dit probleem op?
Controleer het kinderslot
Brandt het rode lampje naast het icoontje van een sleutel? Dan is het kinderslot van je kookplaat geactiveerd. Haal de kookplaat van het kinderslot.
Controleer op een foutcode
Bij een storing zie je een foutcode op het display van de kookplaat. Lees in de Pelgrim handleiding wat de foutcode betekent en hoe je deze oplost.
Controleer of je de toetsen goed raakt
Raak de toetsen van de kookplaat met je hele vingertop. Bij te lichte of korte druk registreert de kookplaat je vingers niet. Werkt de bediening van je inductiekookplaat nog steeds niet?
Voordat je verder gaat
Bij een inductiekookplaat wordt de warmte in de panbodem gemaakt. De grootte en het materiaal van de panbodem bepalen hoe efficiënt de warmte wordt opgewekt. Het beste resultaat bereik je door een pan te nemen met dezelfde diameter als de kookzone.
Hoe los ik dit probleem op?
Worden de kookzones van je kookplaat niet allemaal even warm? Dan ligt dit vaak aan de instellingen of aan het verschil tussen de zones. Lees in de Pelgrim handleiding of de kookzones gelijk zijn aan elkaar.
Stel de temperatuur en het vermogen van je kookplaat opnieuw in. Lees in de Pelgrim handleiding hoe je dat doet.
Hoe nu verder?
Kom je er niet uit? Maak een afspraak met een Pelgrim technieker.
Meer informatie
Werkt een deel van je kookplaat niet meer, maar werkt de rest wel? Dan heeft je kookplaat een technische storing of is er een probleem met de elektrische aansluiting.
Voordat je verder gaat
Stopt een zone ineens en hoor je een piepje? Dan is de ingestelde tijd verstreken. Lees in de Pelgrim handleiding hoe je dit oplost.
Hoe los ik dit probleem op?
Als de kookplaat na het instellen van het kookvermogen geen (ijzerhoudende) pan detecteert, blijft het display knipperen. De kookzone blijft koud.
De kookzone schakelt automatisch uit als er binnen één minuut geen pan is geplaatst.
Hoe nu verder?
Dat je pannen niet of niet goed reageren op de inductiekookplaat kan de volgende oorzaken hebben:
Je gebruikt een pan met weinig ijzer
Controleer of je de juiste pannen gebruikt.
De kookzone is groter dan de diameter van de panbodem en herkent de pan hierdoor niet.
Glasplaat is gebarsten
Is de glasplaat van je inductie-, keramische-, gaskookplaat of gasfornuis gebroken? Neem dan contact met ons op om de kosten voor een nieuwe glasplaat te bespreken. De kosten voor het vervangen van een glasplaat zijn verschillend. Controleer daarnaast bij je verzekering of deze kosten onder je dekking vallen.
Let op: een gebroken glasplaat kun je niet meer gebruiken.
Glasplaat is beschadigd
Is je glasplaat beschadigd? Mogelijk is je kookplaat vuil en is dit op te lossen door je kookplaat schoon te maken. In het artikel "Hoe maak ik vlekken op het glas van mijn kookplaat schoon?" vind je een uitleg en een filmpje over het schoonmaken van verschillende vlekken op je kookplaat.
Kleine krasjes of gebruikerssporen voorkom je bijna niet. Deze oppervlakkige beschadigingen kunnen geen kwaad.
Meer informatie
De verbinding tussen de AutoAir dampkap en AutoAir kookplaat is standaard niet actief. De verbinding moet je dus handmatig maken. In de AutoAir verbinding handleiding vind je stapsgewijs hoe je de verbinding maakt. Lukt het niet om je IKA6.../IKA7... kookplaat te verbinden met de dampkap? Dan volgen hier een aantal tips die je daarbij kunnen helpen:
Let op: zorg ervoor dat je de meest recente handleiding gebruikt.
Zet eerst de dampkap in koppelmodes
Begin met de dampkap in de koppelmodes te zetten. Daarna heb je twee minuten om de dampkap te koppelen met de kookplaat.
Druk goed op de knoppen
Zorg ervoor dat je de toetsen die je indrukt op de kookplaat goed indrukt, je hoort dan een geluid. Gemiddeld moet je de toetsen twee tot drie seconden vasthouden.
Pauzeknop ingedrukt houden
Wanneer je bij stap twee en drie van het koppelen van de kookplaat bent beland, zorg er dan voor dat je de pauzeknop ingedrukt houdt terwijl je de kookzonetoetsen aanraakt.
Verbinding gelukt/niet gelukt
Wanneer de kookplaat en dampkap opzoek gaan naar verbinding kan het zijn dat de dampkap uit lijkt te gaan. Dit hoeft niet te betekenen dat het verbinden niet is gelukt. Druk gedurende drie seconden op de uittoets van de kookplaat en druk hierna de kookplaat weer aan. Gaan de lampen van de dampkap aan? Dan is het maken van verbinding gelukt. Gaan de lampen van de dampkap niet aan? Dan is het maken van de verbinding niet gelukt. Herhaal in dit geval de stappen opnieuw.
Lukt het na de bovenstaande tips nog niet om je dampkap met de kookplaat te verbinden? Maak dan een afspraak met een technieker.